Βιβλιοπροτάσεις – Δεκέμβρης 2022

Οι βιβλιοπροτάσεις μας για τις διακοπές των Χριστουγέννων.

ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ – Κουμαράς & Πιερράτος (ΡΟΠΗ)

Το παρόν βιβλίο αφορά σε προτάσεις διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών με την αξιοποίηση πειραμάτων και πειραματικών διαδικασιών με υλικά καθημερινής χρήσης. Απευθύνεται τόσο σε υποψήφιους όσο και εν ενεργεία εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας αλλά και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Παρουσιάζονται αναλυτικά τρόποι αξιοποίησης των πειραμάτων για τη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών στο πλαίσιο (κυρίως) της διερευνητικής διδασκαλίας. Τα πειράματα που παρουσιάζονται, πολλά από τα οποία είναι πρωτότυπα ως προς τον τρόπο που χρησιμοποιούν υλικά καθημερινής χρήσης, καλύπτουν σχεδόν όλες τις θεματικές ενότητες που διατρέχουν τα αναλυτικά προγράμματα Φυσικών Επιστημών των δύο πρώτων βαθμίδων εκπαίδευσης. Υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες εκτέλεσης του πειράματος, περιγράφεται το τι θα παρατηρηθεί κατά την επιτυχή εκτέλεση κάθε πειράματος καθώς και το πώς ερμηνεύεται. Σε πολλά από τα περιγραφόμενα πειράματα υπάρχουν κρίσιμες παρατηρήσεις, που προέκυψαν από την πολυετή παρακολούθηση των μαθητών, των φοιτητών και των εν ενεργεία εκπαιδευτικών στην εκτέλεση των πειραμάτων και των συνηθισμένων λαθών τους, για την επιτυχή εκτέλεση των πειραμάτων.
Παρέχονται ιδέες διδακτικής αξιοποίησης των πειραμάτων για την εισαγωγή αλλά και την αξιολόγηση των κυριότερων, με βάση τα αναλυτικά προγράμματα, εννοιών των Φυσικών Επιστημών. Κάθε πείραμα συνοδεύεται από φωτογραφίες ή/και σχήματα και, για την πλειονότητα των πειραμάτων, από αντίστοιχη καταγραφή βίντεο. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο
βίντεο από την παρουσίαση του βιβλίου


Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ – Bowler & Morus (ΠΕΚ)

Στην παρούσα 2η έκδοση του κορυφαίου αυτού εγχειριδίου, οι Peter J. Bowler και Iwan Rhys Morus εξερευνούν τόσο την ίδια την ιστορία της επιστήμης όσο και την επίδραση που άσκησε στη νεότερη σκέψη εν γένει, και καταγράφουν όλες τις μείζονες εξελίξεις που έλαβαν χώρα στο πεδίο της επιστημονικής σκέψης, από τις επαναστατικές ιδέες του 17ου αιώνα μέχρι τα ζητήματα που εγείρονται στις μέρες μας από τη θεωρία της εξέλιξης, τη γενετική, την πυρηνική φυσική και τη σύγχρονη κοσμολογία.

Γραμμένη από δύο έμπειρους ιστορικούς της επιστήμης, η Ιστορία της νεότερης επιστήμης καλύπτει ένα ιδιαίτερα ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων και εξετάζει σύγχρονες θεματικές, όπως τη σχέση της επιστήμης με τη θρησκεία, την εκλαΐκευση της επιστήμης, την επίδραση που ασκεί ο πόλεμος στην εξέλιξη της επιστήμης και τη θέση των γυναικών στην ιστορία της επιστήμης. Η επαυξημένη και επικαιροποιημένη αυτή έκδοση, περιέχει δύο νέα κεφάλαια: ένα που εξερευνά την επίδραση των υπολογιστών στην ανάπτυξη της επιστήμης, και ένα δεύτερο που δείχνει πώς η Δύση χρησιμοποίησε την επιστήμη και την τεχνολογία ως εργαλεία γεωπολιτικής επέκτασης.

Το βιβλίο ενθαρρύνει τους αναγνώστες να δουν την ιστορία της επιστήμης όχι ως μια σειρά ασύνδετων ονομάτων και ημερομηνιών αλλά ως ένα σύνθετο πλέγμα σχέσεων ανάμεσα στην επιστήμη και τη σύγχρονη κοινωνία.

περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο


ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ – Ευαγγελόπουλος (ΠΕΚ)

Το ζήτημα της σχέσης μεταξύ θεωρητικών και θετικών επιστημών αποτελεί επί δεκαετίες αντικείμενο εκτεταμένου στοχασμού και διαλόγου· έχει άραγε η σχέση αυτή τον χαρακτήρα μιας δημιουργικής, αλληλοτροφοδοτούμενης συνύπαρξης, ή πρόκειται για δύο απολύτως διακριτές «κουλτούρες» που τις χωρίζει ένα αγεφύρωτο ρήγμα; Το θέμα τέθηκε με εμφατικό τρόπο πριν από εξήντα περίπου χρόνια, με τη δημοσίευση του κλασικού πλέον δοκιμίου του C. P. Snow Οι δύο κουλτούρες και η επιστημονική επανάσταση. Εκκινώντας από τούτο το δοκίμιο, το παρόν βιβλίο στο πρώτο του μέρος επανεξετάζει τη σχέση μεταξύ θεωρητικών και θετικών επιστημών, αμφισβητώντας την ύπαρξη αυστηρής διαχωριστικής γραμμής μεταξύ τους, και, επιπλέον, επιχειρεί την ανίχνευση εσωτερικών υποδιαιρέσεων στις δύο αυτές «κουλτούρες»· τοποθετεί επίσης την όλη προβληματική στο πλαίσιο της μεγάλης «εικόνας», αυτής των αλληλεπιδράσεων μεταξύ θεωρητικών και θετικών επιστημών στο πλαίσιο των πολιτισμών.
Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, με την παραδοχή πλέον ότι δεν υφίσταται απόλυτος διαχωρισμός μεταξύ θεωρητικών και θετικών επιστημών, αναζητούνται παραλληλίες και τομές τους. Για τον εντοπισμό τους, συζητούνται τα ερωτήματα περί της φύσης των Μαθηματικών και της σχέσης τους με τη Φυσική και τη Φιλοσοφία, ενώ, όσον αφορά τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες, προσφέρονται παραδείγματα τόσο για τη δυνητική χρησιμότητα των Μαθηματικών στη δικανική απόδειξη όσο και για την αποτυχία του διεθνολόγου Alexander Wendt να θεμελιώσει μια κβαντική οντολογία των κοινωνικών επιστημών.
Το «ταξίδι» ολοκληρώνεται με τη διατύπωση σκέψεων για το μέλλον της σχέσης των θεωρητικών και των θετικών επιστημών στη βάση και νέων «αξόνων» ύφανσής της, ενώ υπογραμμίζεται η μεγάλη αξία των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών για την ίδια τη Δημοκρατία. (Από τον εκδότη)

περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο


3 ΛΕΠΤΑ ΣΤΗΒΕΝ ΧΩΚΙΝΓΚ – Parsons & Dixon (ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ)

Γνωρίστε τη ζωή και το έργο του μέσα από 60 τρίλεπτα κείμεναΟ Στήβεν Χώκινγκ είναι ο πιο λαμπρός θεωρητικός φυσικός που έχει εμφανιστεί από την εποχή του Αϊνστάιν. Είναι ίσως η μεγαλύτερη επιστημονική ευφυΐα εν ζωή, αλλά και ένας εξαιρετικά επιτυχημένος συγγραφέας που έχει καταφέρει να εξηγήσει στο ευρύ κοινό ακόμα και τα πιο δυσνόητα επιστημονικά θέματα.Επιπλέον, είναι ένας ενθουσιώδης αγωνιστής για κοινωνικά και πολιτικά θέματα, μεταξύ των οποίων και τα δικαιώματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες.Το βιβλίο αυτό σάς δίνει την ευκαιρία να γνωρίσετε με εύκολο και κατανοητό τρόπο..

περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο


Ο ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΚΑΙ Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ ΡΟΜΠΕΡΤ ΟΠΕΝΧΑΪΜΕΡ – Bird & Sherwin (ΤΡΑΥΛΟΣ)

Ο Ρόμπερτ Όπενχάιμερ ήταν ένα αίνιγμα ένας θεωρητικός φυσικός με τις ιδιότητες ενός χαρισματικού ηγέτη, ένας εστέτ που χαρακτηριζόταν από την έντονη αμφισημία. Ήταν ο Προμηθέας της Αμερικής, ο «πατέρας» της ατομικής βόμβας, που σε καιρό πολέμου βρήκε το μυστικό της αστείρευτης ενέργειας του Ήλιου, για χάρη της χώρας του. Όμως, όταν πάλεψε να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε τους τρομερούς κινδύνους της βόμβας, το κατεστημένο στράφηκε αμέσως εναντίον του. Η οδύνη και ο εξευτελισμός που υπέστη ο Οπενχάιμερ το 1954 -κατηγορούμενος ως επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια των Η.Π.Α.- δεν ήταν μια μεμονωμένη περίπτωση την εποχή του μακαρθισμού. Όμως ο «Όπι» ως κατηγορούμενος ήταν ασύγκριτος. (. . .) Στην πραγματικότητα ένας πραγματικά υπέροχος άνθρωπος, προσιτός αλλά και απόμακρος, ευφυής αλλά και αφελής, παθιασμένος υποστηρικτής της κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και ακούραστος κυβερνητικός σύμβουλος. Ήταν ένας λαμπρός άνδρας που βίωσε τόσο τον θρίαμβο όσο και την τραγωδία. (. . .) (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο


Η ΦΥΣΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ – Βουρλιάς (ΕΕΦ)

Αυτό το βιβλίο το έγραψα για τον μαθητή που κάθεται στο τελευταίο θρανίο και βαριέται. Αλλά και για εκείνον που κουράστηκε να λύνει ασκήσεις και αναζητά νέες προκλήσεις, προκειμένου να αναδείξει τη δημιουργικότητα, την κριτική σκέψη και τη φαντασία του. Το έγραψα για τον εκπαιδευτικό που περιμένει να έρθει το Σαββατοκύριακο, όχι για να ξεκουραστεί, αλλά για να οραματιστεί και να προετοιμαστεί για την ερχόμενη εβδομάδα. Για εκείνον που αναζητά νέες διεξόδους για τη διδασκαλία του, νέες ιδέες για να εμπλέξει τους μαθητές του, που δεν φοβάται να βγει έξω από το πλαίσιο, έξω από την τάξη, έξω από το σχολείο. Για εκείνον που πιστεύει ότι η διδασκαλία της Φυσικής είναι μια περιπέτεια. Για εκείνον που βλέπει κάθε μαθητή ξεχωριστά.
Από το 2001, που εργάζομαι στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, έχω εφαρμόσει πολλές δραστηριότητες που συνδυάζουν τη Φυσική με τα σπορ, μέσα και έξω από τη σχολική αίθουσα. Τα σπορ είναι για μένα το πλαίσιο, ο βασικός άξονας για να διδάξω Φυσική. Είναι το προσωπικό μου στυλ, η προσωπική μου υπογραφή, το πεδίο αναφοράς μου. Από τα σπορ αντλώ ένα σημαντικό μέρος για τις αφορμήσεις, τις αναλογίες, τις ερωτήσεις και τις ασκήσεις που χρησιμοποιώ στην τάξη και κυρίως έξω από αυτήν.
Ο χώρος του αθλητισμού μου είναι αρκετά οικείος, λόγω της ενασχόλησής μου με πάρα πολλά αθλήματα. Ευτυχώς ή δυστυχώς δεν ξεχώρισα σε κανένα από αυτά, αυτό όμως ήταν κάτι που μου έδωσε τη δυνατότητα να τα γνωρίσω σχεδόν όλα. Πιο συστηματικά έχω ασχοληθεί με το μπάσκετ, το windsurf και το σκι. Μου αρέσει να κάνω και να παρακολουθώ σπορ, όπως και να διδάσκω και να μελετώ Φυσική. Περισσότερο όμως μου αρέσει να κάνω και τα δύο παράλληλα, δηλαδή παρακολουθώντας ή κάνοντας κάποιο σπορ να μελετώ και να ανακαλύπτω τη Φυσική που κρύβεται μέσα σε αυτό, ή αντίστροφα, κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας μου, να χρησιμοποιώ αναφορές από τα σπορ ή να παροτρύνω τους μαθητές μου να χρησιμοποιούν το σώμα τους, για να βιώσουν τις έννοιες της Φυσικής.
Σε αυτό το βιβλίο, και μέσα από περισσότερες από 100 δραστηριότητες, παρουσιάζεται η σχέση της Φυσικής με τον αθλητισμό και ο τρόπος που τα σπορ μπορούν να αξιοποιηθούν, για να βοηθήσουμε τους μαθητές και τις μαθήτριες μας να ερμηνεύσουν την καθημερινότητα τους μεταβάλλοντας, τελικά, την αρνητική εικόνα που έχουν για το μάθημα της Φυσικής.
Στο βιβλίο παρουσιάζονται επίσης προτάσεις για τη διδασκαλία της Φυσικής έξω από τη σχολική τάξη, σε εναλλακτικά μαθησιακά περιβάλλοντα όπως το λούνα παρκ, το παγοδρόμιο ή ένα υδάτινο πάρκο διασκέδασης. Πολλές από αυτές τις δραστηριότητες έχουν σχεδιαστεί και εφαρμοστεί σε σχολεία στο πλαίσιο της διδακτορικής μου διατριβής που είχε αυτό ακριβώς το θέμα: «Φυσική και Σπορ».
Η διδακτική πρόταση που θα παρουσιαστεί σε αυτό το βιβλίο επιχειρεί να προσεγγίσει τις έννοιες της Φυσικής περισσότερο βιωματικά, μέσα από δραστηριότητες οι οποίες εισβάλλουν στην περιοχή των άμεσων eνδιαφερόντων των μαθητών και των μαθητριών. Έτσι, ελπίζω, ότι οι εκπαιδευτικοί θα καταφέρουμε να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον τους, θα τους κινητοποιήσουμε, θα αλλάξουμε τελικά τη στάση τους απέναντι στο μάθημα.
Στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζονται δραστηριότητες κυρίως για το δημοτικό.
Στο δεύτερο κεφάλαιο πραγματοποιούμε πειράματα Φυσικής με κυρίαρχο όργανο το σώμα των μαθητών.
Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζουμε κάποια πειράματα με τη χρήση απλού αθλητικού εξοπλισμού, ενώ στο τέταρτο αντίστοιχα με τη χρήση πιο εξελιγμένων οργάνων. Στο δεύτερο μέρος θα παρουσιάσουμε προτάσεις για το πώς η Φυσική και η διδασκαλία της μπορεί να γίνει συναρπαστική σε «εναλλακτικά» περιβάλλοντα μάθησης, όπως το λούνα παρκ, το παγοδρόμιο ή ένα υδάτινο πάρκο διασκέδασης.
Ο αναγνώστης μπορεί εύκολα, σαρώνοντας τον κωδικό QR να δει το video από 30 βιντεοσκοπημένες δραστηριότητες.
Θα ήμουνα ευτυχισμένος, αν ο καθένας που διαβάσει αυτό το βιβλίο, εφαρμόσει τουλάχιστον μια δραστηριότητα που περιγράφεται σε αυτό. Και θα ήμουν διπλά χαρούμενος, αν στο μέλλον κάποιο παιδί θυμάται από τη Φυσική μια μέρα που πέρασε στο λούνα παρκ ή στο προαύλιο του σχολείου του.

περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο


Η ΜΕΡΟΛΗΨΙΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ – Sanne Blauw (ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ)

Πίσω από κάθε αριθμό υπάρχει μια ιστορία.

Ένα βιβλίο για τις καταχρήσεις της στατιστικής από την καπνοβιομηχανία μέχρι τον κορωνοϊό και την κλιματική αλλαγή.

Στην πραγματικότητα, οι αριθμοί μάς καθοδηγούν.

Οι αριθμοί επηρεάζουν το τι πίνουμε, τι τρώμε, πού δουλεύουμε, πόσα βγάζουμε, πού ζούμε, με ποιον παντρευόμαστε, ποιο κόμμα ψηφίζουμε, πόσα ασφάλιστρα πληρώνουμε, το αν θα πάρουμε στεγαστικό δάνειο. Επηρεάζουν ακόμη και το αν θα αρρωστήσουμε ή θα θεραπευτούμε, τη ζωή και τον θάνατο …

Ήρθε η ώρα να βάλουμε τους αριθμούς στη θέση τους. Ούτε σε βάθρο ούτε στα σκουπίδια. Αλλά εκεί όπου ανήκουν: δίπλα στις λέξεις.

περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο

*ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ όλες οι εκδόσεις πρόσφατες

ΥΓ: για παλαιότερες βιβλιοπροτάσεις μπορείτε να επιλέξετε την ετικέτα βιβλία

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.