Οι βιβλιοπροτάσεις μας για το καλοκαίρι.
Οι Μαθηματικοί – E.T. Bell (ΠΕΚ)
Τί είδους άνθρωποι ήταν αυτοί που δημιούργησαν τα μαθηματικά, από τους αρχαίους Έλληνες έως τον Poincaré; Mε έμφαση στην προσωπικότητα των μεγάλων αυτών μαθηματικών, με γλαφυρότατες αναφορές στο πνεύμα της κάθε εποχής και στο κοινωνικό, πολιτικό, φιλοσοφικό ή θρησκευτικό πλαίσιο στο οποίο γεννήθηκαν και αναπτύχθηκαν οι μεγάλες μαθηματικές ιδέες, άλλοτε με την ενθάρρυνση, συχνότερα όμως με την εχθρότητα ή η στενοκεφαλιά αυτού του κοινωνικού περιγύρου, στο βιβλίο παρουσιάζονται, εν είδει μυθιστορηματικής βιογραφίας, με πολύ χιούμορ, σαρκασμό συχνά, αλλά με το σπινθηροβόλο πάντα πνεύμα του συγγραφέα, τα επιτεύγματα της μαθηματικής επιστήμης. Oι μεγάλοι μαθηματικοί έχουν παίξει έναν ρόλο στην εξέλιξη της επιστήμης συγκρίσιμο με εκείνον που έπαιξαν οι φιλόσοφοι και οι φυσικοί επιστήμονες. Ωστόσο, οι βασικές ιδέες με τις οποίες έχουν υφανθεί τα μαθηματικά είναι απλές, όμορφες, και μέσα στα πλαίσια κατανόησης κάθε ανθρώπου που διαθέτει μια μέση νοημοσύνη. Mέσα από αυτό το ευχάριστο και πνευματώδες βιβλίο, ο αναγνώστης θα αποκτήσει μια γνώση πολύτιμη, αλλά και μια εμπειρία μοναδική για τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται οι επιστήμες, με γνώμονα τη ζωή των δημιουργών τους.
περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο
ΦΥΤΩΡΙΑ ΕΥΦΥΪΑΣ – Lucy Crehan (ΠΕΚ)
Οι θεωρητικές αναλύσεις των ειδικών της εκπαίδευσης είναι σίγουρα πολύτιμες, όμως πολύ συχνά επικεντρώνονται σε ποσοτικά μεγέθη και γενικούς στόχους. Αφήνουν τους ανθρώπους απ’ έξω. Μαθαίνεις για το «τι» ή για το «ποιος είναι πρώτος, δέκατος ή τελευταίος», αλλά όχι για το «πώς» και το «γιατί».
Η βρετανίδα εκπαιδευτικός Lucy Crehan, νέα αλλά με θητεία στις σχολικές τάξεις, αναρωτήθηκε γιατί οι μαθητές από ορισμένα εκπαιδευτικά συστήματα πρωτεύουν συστηματικά στις διεθνείς εκπαιδευτικές δοκιμασίες. Αποφάσισε, λοιπόν, να κάνει μια έρευνα πεδίου: ταξίδεψε διαδοχικά στη Φινλανδία, την Ιαπωνία, τη Σαγκάη, τη Σιγκαπούρη και στον Καναδά, ώστε να κατανοήσει βαθύτερα τον τρόπο ζωής και την κουλτούρα τους, φιλοξενήθηκε σε σπίτια εκπαιδευτικών με παιδιά σχολικής ηλικίας, μελέτησε από πρώτο χέρι την εκπαιδευτική διαδικασία σε σχολεία αντιπροσωπευτικά του κάθε συστήματος και μίλησε με διευθυντές σχολείων, εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς.
Καρπός τούτης της έρευνας, που συνδυάζει το βίωμα με την απαραίτητη θεωρητική τεκμηρίωση, όπου χρειάζεται, είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση «θεωρίας και πράξης» της εκπαίδευσης η οποία προσφέρει εξαιρετικά διδάγματα, χρήσιμα σε όσους θέλουν να ξέρουν πώς διαφορετικές κουλτούρες και κοινωνίες προσεγγίζουν την εκπαίδευση ώστε ν’ αντλήσουν ιδέες για τις δικές τους πρακτικές. Ουσιαστικά ένας «εκπαιδευτικός γύρος του κόσμου», τα Φυτώρια ευφυΐας απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς, γονείς, αρμόδιους για την παιδεία, αλλά και σε κάθε πολίτη που πιστεύει πως η εκπαίδευση είναι το θεμέλιο του κοινού μας μέλλοντος.
περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο
Η Φιλοσοφία της Φυσικής – Roberto Torretti (ΠΕΚ)
Αντίθετα με άλλα πεδία της ανθρώπινης νόησης, όπως η τέχνη, η θρησκεία ή η πολιτική –τα οποία προηγήθηκαν του φιλοσοφικού στοχασμού και ενδεχομένως να ζήσουν περισσότερο από αυτόν– η νεότερη φυσική γεννήθηκε ως μέρος της φιλοσοφίας και διατήρησε μέχρι τις μέρες μας μια γνήσια φιλοσοφική μέριμνα για τη σαφήνεια και τη συνεκτικότητα των ιδεών της. Επομένως, οποιαδήποτε εισαγωγή στη φιλοσοφία της φυσικής θα πρέπει να εστιάζεται στην εννοιολογική ανάπτυξη της ίδιας της φυσικής. Ο συγγραφέας παρακολουθεί την εξέλιξη της φυσικής από τον 17ο μέχρι το τέλος του 20ού αιώνα –από τον Γαλιλαίο και τον Νεύτωνα, τον Μάξγουελ και τον Μπόλτσμαν, τον Αϊνστάιν και τους θεμελιωτές των κβαντικών θεωριών– και συζητά φιλοσοφικές απόψεις όχι μόνο φυσικών αλλά και διανοητών που πραγματεύθηκαν τις γνωσιολογικές και μεθοδολογικές διαστάσεις της φυσικής. Μολονότι αναλύονται με αυστηρότητα και σε βάθος οι φυσικές θεωρίες και οι φιλοσοφικές ερμηνείες τους, καταβάλλεται ιδιαίτερη προσπάθεια να επεξηγηθούν τεχνικοί όροι της φυσικής, των μαθηματικών και της φιλοσοφίας ώστε το βιβλίο να είναι προσιτό και σε ένα ευρύτερο κοινό.
περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο
Ποιος κυνηγάει το Higgs – Pauline Gagnon (ΡΟΠΗ)
Στις 4 Ιούλιου, συμπληρώνονται 10 χρόνια από την ανακάλυψη του μποζονίου Higgs από τα πειράματα ATLAS και CMS στο CERN. Πρόκειται για το επιστέγασμα μίας μακρόχρονης πορείας που ξεκίνησε το 1964 με τη θεωρητική πρόβλεψη για την ύπαρξη του σωματιδίου. Πως φτάσαμε όμως σε αυτή την ανακάλυψη; Τι ακόμη μένει να μάθουμε, μελετώντας στοιχειώδη σωματίδια σε πανίσχυρους επιταχυντές όπως ο LHC;
Η συγγραφέας του βιβλίου ισχυρίζεται πως η σωματιδιακή φυσική είναι πολύ διασκεδαστική για να αφορά μόνο τους φυσικούς! Τα νέα από το CERN, το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Σωματιδιακής Φυσικής, συχνά γίνονται πρωτοσέλιδo. Ίσως, όμως, αναρωτιέστε: γιατί είναι τόσο σημαντική η θεμελιώδης έρευνα των σωματιδίων; Τι είδους έρευνα γίνεται σε αυτό το διεθνές εργαστήριο και πώς επηρεάζει την καθημερινή ζωή των ανθρώπων; Η σωματιδιακή φυσική περιγράφει όλη την ύλη που βρίσκεται στη Γη, τα αστέρια και τους γαλαξίες. Επόμενος στόχος της είναι να εξηγήσει τη σκοτεινή ύλη, μια μορφή ύλης πέντε φορές πιο διαδεδομένη στο Σύμπαν αλλά διαφορετική από την ήδη γνωστή ύλη. Πώς ξέρουμε ότι υπάρχει αυτή η μυστηριώδης σκοτεινή ύλη; Πόσο κοντά βρισκόμαστε στην κατανόηση της; Τι συμβαίνει με τη σκοτεινή ενέργεια; Περισσότερες από εξήντα χώρες συνέβαλαν στην κατασκευή του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) και των τεράστιων ανιχνευτών του.
«Βουτήξτε» στις σελίδες αυτού του βιβλίου για να ανακαλύψετε πώς διεθνείς ομάδες χιλιάδων ερευνητών συνεργάζονται για να προωθήσουν την επιστημονική γνώση, και γιατί είναι σημαντική η προώθηση της διαφορετικότητας και η συμπερίληψη περισσότερων γυναικών. Ένα βιβλίο γραμμένο για όποιον επιθυμεί να μάθει περισσότερα για τη σωματιδιακή φυσική, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη επιστημονική γνώση. Το μόνο που χρειάζεται ο αναγνώστης είναι μεγάλη δόση περιέργειας. Το βιβλίο αυτό θα γίνει ο οδηγός σας σε έναν κόσμο που εκτείνεται από τις απειροελάχιστες έως τις απείρως μεγάλες κλίμακες του σύμπαντος. Επιπλέον, θα σας προσφέρει μια εισαγωγή στα πιο πρόσφατα ερευνητικά αποτελέσματα που θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν την αυγή μιας τεράστιας επανάστασης στην τρέχουσα κατανόηση του υλικού κόσμου.
περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο
Το δάκρυ του Ντιράκ – Κωνσταντίνος Βαγιωνάκης (ΡΟΠΗ)
Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είχε κάποτε πει για το σύμπαν ότι «αυτή η επική ιστορία μυστηρίου όχι μόνο δεν έχει ακόμη λυθεί, αλλά δεν είμαστε καν βέβαιοι ότι υπάρχει μια λύση». Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα μικρό οδοιπορικό πάνω στις θεωρίες μας για τη φύση και τα φιλοσοφικά ζητήματα που τις διαπερνούν. Έχουμε επιτύχει πολλά σε αυτή την επική ιστορία κατανόησης της φύσης, τόσο στις πολύ μικρές όσο και στις πολύ μεγάλες κλίμακες. Όμως, την ίδια στιγμή αντιλαμβανόμαστε ότι μεγαλώνει και η άγνοιά μας. Παραδείγματος χάριν, δεν γνωρίζουμε τι είναι η σκοτεινή μάζα, απαραίτητη για τη συνοχή των γαλαξιών, ούτε έχουμε ιδέα για το τι είναι η σκοτεινή ενέργεια του χώρου, που οδηγεί στην επιταχυνόμενη διαστολή του σύμπαντος. Και υπάρχουν τα ύστατα ερωτήματα: Πότε και πώς τέθηκαν οι νόμοι της φύσης; Προϋπήρχαν του σύμπαντος, αν υποθέσουμε ότι υπήρξε μια αρχή, ή ήρθαν μαζί με αυτό; Ήταν αναπόφευκτη η έλευση των πραγμάτων, ή μήπως ο κόσμος μας ήταν προϊόν τύχης μέσα από ένα πλήθος πιθανοτήτων; Μήπως, εντέλει, πρέπει να αποδεχθούμε ότι το μοναδικό σύμπαν που ξέρουμε απλώς συμβαίνει να υπάρχει με τον τρόπο που υπάρχει χωρίς περαιτέρω εξήγηση; Ερωτήματα που απηχούν την αγωνιώδη αναζήτηση ενός βαθύτερου νοήματος.
περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο
Η Ιστορία της Δυτικής Επιστήμης – Susan Wise Bauer (ΡΟΠΗ)
Η Susan Wise Bauer μας προσφέρει ένα ευκολοδιάβαστο και διασκεδαστικό βιβλίο που μας ξεναγεί στα μονοπάτια της ανάπτυξης της σύγχρονης επιστήμης. Πολύ συχνά, η δημόσια συζήτηση για τον ρόλο της επιστήμης διεξάγεται από δημοσιογράφους, ψηφοφόρους ή πολιτικούς που δεν έχουν επιστημονική εκπαίδευση. Το βιβλίο ¨Η Ιστορία της Δυτικής Επιστήμης” αποτυπώνει τη χαρά που προσφέρει η ανάγνωση των πρωτότυπων επιστημονικών κειμένων αλλά και τη σημασία τους, και μας οδηγεί πίσω στα αριστουργήματα της επιστημονικής σκέψης που άλλαξαν τον τρόπο που συλλαμβάνουμε τον κόσμο μας και τους εαυτούς μας.
Τα 28 συνοπτικά κεφάλαια του βιβλίου οδηγούν τους αναγνώστες από τα πρώτα επιστημονικά κείμενα του Ιπποκράτη, του Πλάτωνα,και του Αριστοτέλη στα κλασικά έργα του 20ου αιώνα στα πεδία της βιολογίας, της φυσικής και της κοσμολογίας. Η Ιστορία της Δυτικής Επιστήμης αρχίζει από τις πρώτες ερευνητικές απόπειρες της ανθρωπότητας και φτάνει έως το φαινόμενο της πεταλούδας,ταξιδεύοντάς μας από τη γέννηση της επιστημονικής μεθόδου στην ανάδυση των γεωλογικών επιστημών και την άνθιση της σύγχρονης βιολογίας. Κάθε κεφάλαιο προτείνει ένα ή περισσότερα κλασικά βιβλία και παρέχει σαφείς εξηγήσεις για τον μηχανισμό πίσω από κάθε επιστημονική έννοια. Το βιβλίο μας αποκαλύπτει ότι η επιστήμη είναι ένα δραματικό εγχείρημα στο οποίο επιδίδονται κάποιες από τις πλέον χαρακτηριστικές προσωπικότητες της ιστορίας. Μας υπενθυμίζει ότι η επιστημονική έρευνα είναι μια ανθρώπινη αναζήτηση – ένας ουσιαστικός, ενίοτε βαθιά προσωπικός, μερικές φορές ελαττωματικός, συχνά λαμπρός τρόπος κατανόησης του κόσμου.
περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο
Κακή Επιστήμη – Ben Goldacre (ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ)
Θέλω να σας πω πόσο άσχημη έχει γίνει η κατάσταση. Τα παιδιά διδάσκονται, συστηματικά -από τους δασκάλους τους, σε χιλιάδες βρετανικά δημόσια σχολεία- ότι αν κουνήσουν το κεφάλι τους περιστροφικά και πάνω-κάτω θα αυξηθεί η κυκλοφορία του αίματος στον μετωπιαίο λοβό με αποτέλεσμα να βελτιωθεί η συγκέντρωσή τους ότι αν τρίψουν το ένα δάχτυλο με το άλλο με έναν ειδικό επιστημονικοφανή τρόπο θα βελτιωθεί η «ροή ενέργειας» μέσα από το σώμα τους και ότι αν κρατήσουν το νερό στο στόμα τους πάνω στη γλώσσα τους, θα ενυδατωθεί απευθείας ο εγκέφαλός τους μέσω του ουρανίσκου όλα αυτά, στο πλαίσιο ενός ειδικού προγράμματος ασκήσεων που λέγεται «Γυμναστική για τον εγκέφαλο». Θα αφιερώσουμε λίγο χρόνο σε αυτές τις απόψεις και, το σημαντικότερο, στους μπούφους του εκπαιδευτικού μας συστήματος που τις υιοθετούν. (. . .) (ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ)
περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο
*ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ όλες οι εκδόσεις πρόσφατες
ΥΓ: για παλαιότερες βιβλιοπροτάσεις μπορείτε να επιλέξετε την ετικέτα βιβλία