Η μύγα κι ο Καρτέσιος

descartes_01

Στα 1673 ο Καρτέσιος δημοσίευσε τον Περί Μεθόδου Λόγο, ένα έργο που καταχωρήθηκε στα σημαντικότερα του αιώνα του.  Στον επίλογο έδωσε τρία συγκεκριμένα παραδείγματα εφαρμογής της μεθόδου του.  Το τρίτο από αυτά ήταν μια υποσημείωση 106 σελίδων με τίτλο Η Γεωμετρία, η οποία στους αιώνες που ακολούθησαν επισκίασε το φιλοσοφικό μέρος του έργου του.

Η Γεωμετρία του Καρτέσιου προώθησε την ιδέα ότι ένα ζεύγος αριθμών μπορεί να προσδιορίσει τη θέση ενός σημείου πάνω σε μια επιφάνεια.  Οι δύο αυτοί αριθμοί θα αντιστοιχούν στις αποστάσεις του σημείου από δύο κάθετους άξονες.  Φυσικά για τον χώρο των τριών διαστάσεων οι αριθμοί θα είναι τρεις, όσες και οι αντίστοιχες αποστάσεις από τα τρία επίπεδα.

descartes_02

Ο Charles Singer, αναφερόμενος στις συνθήκες που οδήγησαν τη σκέψη του Καρτέσιου σ’ αυτήν την εντελώς καινούρια ιδέα, γράφει:

Ξαπλωμένος στο κρεβάτι του, όπως συνήθιζε, παρατηρούσε μια μύγα που πέταγε μέσα στο δωμάτιο.  Αναζητώντας έναν τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να προσδιορίζει τη θέση της σε κάθε στιγμή, συνέλαβε την ιδέα ότι η θέση της μύγας θα μπορούσε να δίνεται με τρεις αριθμούς.  Τις τρεις αποστάσεις από τα επίπεδα των δύο προσκείμενων τοίχων και το επίπεδο του ταβανιού.

 

*απόσπασμα από το βιβλίο του Ανδρέα Ιωάννου Κασσέτα, Το μακρόν Φυσική προ του βραχέος διδάσκω (εκδ. Σαββάλας)

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.