Μάθε οτιδήποτε με την τεχνική του Feynman (vid)

feynman_technique

Με την τεχνική του Feynman, μαθαίνεις διδάσκοντας ένα θέμα σε κάποιον τρίτο με απλούς όρους, επειδή έτσι εντοπίζεις γρήγορα τα κενά στις γνώσεις σου.  Μετά από 4 βήματα, είσαι σε θέση να καταλάβεις το θέμα σε μεγαλύτερο βάθος και να συγκρατείς τις πληροφορίες καλύτερα.

Γιατί είναι σημαντικό

Η τεχνική του Feynman είναι ένα νοητικό μοντέλο που επινοήθηκε από τον βραβευμένο με Νόμπελ, φυσικό Richard Feynman.  Γνωστός ως «Μεγάλος Εκλαϊκευτής», ο Feynman ήταν σεβαστός για την ικανότητά του να απεικονίζει με σαφήνεια σχεδόν σε όλους, πυκνά θέματα όπως η Κβαντική Φυσική.  Στη «Χαμένη διάλεξη του Feynman: Η κίνηση των πλανητών γύρω από τον Ήλιο», o David Goodstein γράφει ότι ο Feynman περηφανευόταν ότι έχει την ικανότητα να εξηγεί τις πιο περίπλοκες ιδέες με τους πιο απλούς όρους.  O Goodstein μια φορά ρώτησε τον Feynman «γιατί τα σωματίδια με ημιακέραιο spin υπακούν στην στατιστική Fermi-Dirac».  O Feynman απάντησε ότι θα ετοίμαζε μια διάλεξη για αρχάριους σχετική με το θέμα αυτό, αλλά μετά από μερικές μέρες γύρισε με άδεια χέρια.  «Δεν μπορούσα να το κατεβάσω σε επίπεδο για αρχάριους» παραδέχτηκε στον Goodstein.  «Αυτό σημαίνει ότι στην πραγματικότητα δεν το έχουμε καταλάβει».  Δηλαδή, αν ο Feynman δεν μπορούσε να εξηγήσει κάτι με απλούς όρους, υπήρχε πρόβλημα με τις πληροφορίες κι όχι με την διδακτική ικανότητα του Feynman.

Γιατί οι άνθρωποι μιλούν σχετικά με αυτήν

Η τεχνική του Feynman αναφέρεται με σαφήνεια στην βιογραφία του James Gleick, «Ιδιοφυϊα: η ζωή και η επιστήμη του Richard Feynman». Στο βιβλίο ο Gleick εξηγεί την μέθοδο αναφερόμενος στο πως ο Feynman αρίστευσε στις εξετάσεις του στο Πανεπιστήμιο του Princeton.

Άνοιξε ένα καινούριο σημειωματάριο και στη σελίδα του τίτλου έγραψε: ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΩ. Για πρώτη, αλλά όχι τελευταία φορά, ξαναοργάνωσε τις γνώσεις του. Δούλεψε για εβδομάδες αποσυναρμολογώντας κάθε κλάδο της Φυσικής, «λαδώνοντας» τα κομμάτια και βάζοντας τα πάλι πίσω, αναζητώντας όλο αυτό το διάστημα για ασυνέπειες. Προσπάθησε να βρει ουσιαστικούς πυρήνες για το κάθε θέμα.

Ας δούμε τα 4 βήματα:

1. Διάλεξε ένα θέμα που θες να καταλάβεις και άρχισε να το μελετάς. Γράψε σε ένα σημειωματάριο όλα όσα ξέρεις για το θέμα και συμπλήρωνε τη όποτε μαθαίνεις κάτι καινούριο.

2. Προσποιήσου ότι διδάσκεις το θέμα σε τάξη. Βεβαιώσου ότι μπορείς να εξηγήσεις το θέμα με απλούς όρους.

3. Γύρνα πίσω στα βιβλία όποτε κολλάς. Τα κενά στις γνώσεις σου πρέπει να είναι προφανή. Ξαναδιάβασε προβληματικές περιοχές μέχρι να μπορείς να εξηγήσεις όλο το θέμα.

4. Απλοποίησε και χρησιμοποίησε αναλογίες. Επανέλαβε τη διαδικασία, απλοποιώντας τη γλώσσα σου και συνδέοντας τα γεγονότα με αναλογίες για να σε βοηθήσουν να βελτιώσεις την κατανόησή σου.

Η τεχνική του Feynman είναι τέλεια για να μάθεις μια καινούρια ιδέα, να καταλάβεις καλύτερα μια υπάρχουσα ιδέα, να ξαναθυμηθείς μια ιδέα ή να μελετήσεις για ένα τεστ. Δεν αστειευόμασταν όταν λέγαμε ότι είναι κατάλληλη για οτιδήποτε. Εσύ πώς θα χρησιμοποιούσες αυτήν την τεχνική;

πηγή


Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.