Ο πεισματάρης κύριος Φρενέλ

Αποτέλεσμα εικόνας για φρενέλ

Augustin-Jean Fresnel (1788-1827)

Πέρυσι στο ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς αναφερθήκαμε στο Σωκράτη και την περίφημη συμβουλή που έδωσε στον μαθητή του, τον Πλάτωνα.  Φέτος θα αναφερθούμε στην ιστορία ενός πεισματάρη επιστήμονα, του Γάλλου Ωγκυστέν Φρενέλ.

Από το 1ο εξάμηνο στο Φυσικό και το μάθημα «Ιστορία & Εξέλιξη των ιδεών στη Φυσική» μου είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η ιστορία του Φρενέλ.  Ο Φρενέλ προερχόταν από φτωχή οικογένεια και μη έχοντας την οικονομική άνεση να είναι ενημερωμένος για τα επιστημονικά τεκταινόμενα, ασχολήθηκε δύο φορές με προβλήματα της Φυσικής και πιο συγκεκριμένα της Οπτικής που ήταν ήδη γνωστά και λυμένα.

Αντί όμως να απογοητευθεί και να τα παρατήσει, αυτός συνέχισε.  Διάλεξε ένα νέο πρόβλημα Οπτικής, αυτό της περίθλασης του φωτός από αδιαφανή κυκλικό δίσκο και αυτήν τη φορά τα κατάφερε.  Το αποτέλεσμα του είχε μεγάλη επίδραση στη Φυσική, αφού αποτέλεσε την οριστική απόδειξη ότι το φως είναι κυματικό φαινόμενο.

Να λοιπόν μια ωραία συμβουλή για τους μαθητές, να επιμένετε μέχρις ότου τα καταφέρετε!

πηγή


 

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.